Historia browaru Szczyrzyckiego
Powstanie browaru w Szczyrzycu
W warzeniu piwa w Szczyrzycu pomogły szczególne względy opatrzności.
Pierwsze warki odbywały się jeszcze w skromnych, choć dość prymitywnych zabudowaniach drewnianych. 26 kwietnia 1628 roku wubudowano drewniany browar.
Budowa murowanego browaru
Decyzją opata Józefa Onufrego Grzymisławskiego rozpoczęto budowę murowanego browaru.
Działo się to w latach 1772-1774 przy szczególnym zainteresowaniu szczyrzyckiej społeczności.
Warzenie piwa wysokoprocentowego
Z uwagi na ostrożność Michów "w temacie procentów" warzenie wysokoprocentowego piwa rozpoczęto w 1824r.
Sam proces nie odbiegał od światowych standardów. Warto zwrócić uwagę na dodawane do beczki drożdże, które przesądzały o wyjątkowej urodzie smakowej piwa.
Ręczna produkcja piwa
Za cystersów, do roku 1948 wszystkie prace przy produkcji piwa wykonywano wyłącznie ręcznie.
Była to prawdziwa manufaktura. Piwo nazywało się dumnie: Złoty Zdrój. Reklamowało się "Mocne jak głos Kuryera i słodkie jak głos Kiepury"
22 tysiące hektolitrów rocznie
W roku 1983 warzon już 22 tysiące hektolitrów piwa rocznie.
Piwo znajdowało chętnych głównie w Dobrej, Limanowej, Rabce, Myślenicach, Dobczycach i Krakowie.
Browar Podhalański w Szczyrzycu
Najdłużej (lata 1957-1970) utrzymywała się nazwa: Browar Podhalański w Szczyrzycu.
Upaństwowiony browar rozlewał już jednak do butelek coś, co piwem nie mogło być już nawet z nazwy.
Browar Gryf
W roku 1993 po ciężkich bojach ojcowie cystersi odzyskali swój browar wraz z całym majątkiem.
Otrzymał on nazwę Gryf, wywodzącą się z herbu Szczyrzyca. Piwo warzone wtedy nie było jednak tym, na co się czeka sięgając po kufel. W roku 1997 zaprzestano produkcji.
Remont i adaptacja budynków browaru
W 2007 roku opactwo cysterskie rozpoczęło remont i adaptację dwóch budynków nieczynnego browaru klasztornego.
Inicjatywa rewitalizacji wypłynęła od finansującej rodziny Czepielów.
Wznowienie warzenia
W roku 2015 sierpniu browar wznawia warzenie piwa według starej receptury.